joi, 18 martie 2010

Mituri despre droguri

In caz ca viata te pune fata-n fata cu drogurile la un moment dat ar fi bine sa fii pregatit, ca altfel ai sanse maricele sa te arzi. Sumbrul adevar e ca prea multi vorbesc fara sa aiba habar, ba se mai folosesc si de credibilitatea pe care o au ca sa imprastie zvonuri si mituri pe care sunt prea ignoranti sa le verifice. Nu te lasa influentat nici de media, nici de statutul legal sau ilegal al unui drog, nici de ce spun prietenii, politicienii sau, in unele cazuri, doctorii. Citeste. Gandeste pentru tine. Aduna informatii din cat mai multe surse si fa-ti o parere despre substanta pe care urmeaza s-o incerci. Nu stii niciodata cand dai peste un drog care te poate face sclavul lui. Evita TOATE substantele care provoaca dependenta. Nu te lasa prada nici alcoolului si tutunului, caci astea-s mai nasoale decat multe droguri ilegale.

#1: Canabisul nu provoaca dependenta fizica
#2: Canabisul e primul pas spre dependenta de heroina si alte droguri rele
#3: Ecstasy, Cocaina si LSDul sunt adesea amestecate cu stricnina, otrava de sobolani, ajax si alte kkturi
#4: LSDul si salvia divinorum or sa te faca sa crezi ca poti sa zbori si apoi sa sari pe fereastra
#5: Canabisul provoaca impotenta
#6: Un fum/o linie si esti dependent
#7: Fumatul de marijuana te face apatic si lenes
#8: Ketamina e tranchilizant pentru cai, e drog pentru oameni de talia unui cal
#9: Fumatul de marijuana nu-i atat de daunator precum fumatul de tutun
#10: E foarte greu / e foarte usor sa faci rost de droguri in Romania
#11: Daca te opresc politaii si gasesc asupra ta cateva grame de iarba si 3 4 pastile atunci sunt obligati de lege sa te lase sa pleci cu un avertisment (daca le dai jumatate din drogurile pe care le ai la tine)


#1: Canabisul nu provoaca dependenta fizica
Fals. Iarba provoaca dependenta fizica la 9-12% din fumatori. Cannabisul are chiar setul lui de draci, simptome care apar cand incerci sa te lasi dar nu iti mai da voie corpul: vise ciudate, neliniste, iritabilitate, agitatie, insomnie, greata si crampe. De-asemenea, daca amesteci iarba cu tutunul risti sa ajungi dependent de nicotina. Multi continua sa fumeze cannabis cand vor sa se lase pentru ca marijuana a ajuns ‘metafora’ lor pentru nicotina. (Marijuana And Medicine: Assessing The Science Base 1999)

#2: Canabisul e primul pas spre dependenta de heroina si alte droguri rele
Fals. Canabisul NU e primul pas pe panta alunecoasa a consumului si dependentei de droguri. Asta e clasica vorbarie goala antidrog folosita si raspandita de politicieni, politie si ignoranti. Teoria cu primul pas e invechita si falsa. Depinde de circumstante si de starea psihica a celul care-l incearca. Daca vrei un drog de trecere trebuie sa stii ca majoritatea dependentilor au inceput cu alcoolul sau nicotina, doua droguri legale populare.

#3: Ecstasy, Cocaina si LSDul sunt adesea amestecate cu stricnina, otrava de sobolani, ajax, etc
Fals. Si asta face parte din atat de infricosatoarea campanie antidrog ce m-a facut acum cativa ani sa caut mai multe informatii despre droguri – caci eram de-a dreptul panicat. Ma intrebam atunci cum de exista asa substante periculoase pe lume, si cum de-s atat de raspandite.
FAPTE: Stricnina nu e folosita in sinteza LSDului. Stricnina n-a fost descoperita in nici una din 2000 de probe de LSD adunat de pe strada. O doza de LSD nu e destul de voluminoasa incat sa contina destula stricnina pentru a-ti face rau. Dealerii de droguri fac bani vanzand droguri clientilor, nu omorandu-i. (sursa: erowid)


#4: LSDul si salvia divinorum or sa te faca sa crezi ca poti sa zbori si apoi sa sari pe fereastra
Fals. LSDul n-o sa te faca sa crezi ca poti sa zbori. LSDul este totusi un foarte puternic drog ce afecteaza constiinta si daca il iei nepregatit sau intr-un mediu ciudat, poti experimenta atacuri de panica, anxietate extrema (tensiune psihica, iritabilitate, lipsa de incredere in propria persoana, incapacitate sau rezerve in asumarea unui risc, tremur), paranoia, sau chiar senzatia ca esti foarte aproape de moarte. Un trip nasol, mai concis. Vezi ghidul pentru tripuri nasoale pentru mai multe detalii despre ele si cum sa le eviti.

#5: Canabisul provoaca impotenta
Corect… temporar. Practic ingredientul activ din canabis, THCul, reduce nivelul hormonului LH din organele genitale. LHul provoaca ovulatia la femei si e implicat in productia de sperma la barbati. Rezultatul: 4-5 ore de micsorare a fertilitatii. Fumatorii experimentati capata toleranta totusi devin imuni (pot deci sa futa si imediat dupa ce-au fumat). (sursa: Marijuana And Medicine: Assessing The Science Base 1999)

#6: Un fum/o linie si esti dependent
Fals. Nici un drog nu provoaca dependenta de la prima doza. DAR heroina, cocaina, alcoolul, nicotina si amfetaminele afecteaza toate puternic sistemul de recompense al creierului (provoaca eliberarea accelerata de dopamina – neurotransmitatorul fericirii) si vrei deci sa le socotesti principalele chestii de care trebuie sa te feresti. Astea-s drogurile cu care trebuie sa fii atent.

#7: Fumatul de marijuana te face apatic si lenes
Fals. Canabisul nu te face planta. Canabisul iti afecteaza temporar memoria pe termen scurt si abilitatea de a fi atent, dar personalitatea, comportamentul si situatia de dinainte de fumuri e cam la fel cu cea de dupa. (sursa: Marijuana And Medicine: Assessing The Science Base 1999)

#8: Ketamina e tranchilizant pentru cai, e drog pentru oameni de talia unui cal
Fals. Poti sa anesteziezi un cal cu ketamina, desigur, dar mai des, ca un anestezic delicat ce e, ketamina e folosita pentru a provoca somnolenta copiilor si batranilor. Din cauza dozelor mici in care se administreaza, ei raporteaza prea rar spre deloc de efectele psihedelice. Ketamina e singurul drog psihedelic ce provoaca dependenta fizica (da, ocoleste-l), si e folosit atat de ditai animalele de oameni cat si de fetite micute si la inceput dragute.

#9: Fumatul de marijuana nu-i atat de daunator precum fumatul de tutun
FALS. Iarba iti fute plamanii mai tare decat tutunul. Jointul n-are filtru. Ai vrea sa fie adevarat, dar in principiu fumatul de orice dauneaza plamanilor. Chiar si cel de canabis. Fumatorii de iarba nu folosesc filtru, trag mai puternic si tin fumul mai mult in piept decat fumatorii de tigari. Se spune ca un joint fute plamanii cat 5 sau mai multe tigari. In apararea loc, fumatorii de iarba fumeaza mai putin decat cei de tutun. Logic, cei mai predispusi la cancer sunt cei care fumeaza canabis cu tutun.

#10: E foarte greu / e foarte usor sa faci rost de droguri in Romania
FALS. Nu e greu, nu e nici usor. Depinde, de experienta si cunostintele pe care le ai si de cum stii sa intri sub pieles omului (caci orice dealer normal la cap e paranoic si n-are incredere in tine de la inceput). Am cunoscut.. well, e impropriu spus cunoscut. Observat mai degraba. Am observat asta vara un cuplu de francezi in Vama Veche si la un festival de muzica electronica din Brasov. I-am tinut minte pentru ca ea era negresa si avea parul fain. Ei bine tipa cum a coborat din avion in Bucuresti a inceput sa se invarta si in scurt timp a facut rost de cocaina. Adica eu, localnic, si sa fi vrut sa fac rost n-as fi reusit, iar ea tzac pac sniff sniff.

#11: Daca te opresc politaii si gasesc asupra ta cateva grame de iarba si 3 4 pastile atunci sunt obligati de lege sa te lase sa pleci cu un avertisment (daca le dai jumatate din drogurile pe care le ai la tine)
Daca ai avut dubii in privinta mitului de mai sus trebuie acum sa-ti pui niste intrebari:

Ce IQ am ?
Oare chiar sunt un geniu neinteles sau nu spun toti degeaba toti ca sunt retardat ?
Oare mami a fost obiectiva cand mi-a spus ca sunt destept ? Si am facut bine ca am crezut-o ?
Sa fi facut rau ca m-am indopat cu steroizi cu scopul de a deveni un pachet de muschi ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu